KIERAS - JOGURT I BANAN

Włoskie smaki

KATEGORIA: Studia

Kiedy myślimy Australia mówimy kangur, kiedy na myśl przychodzi nam Kanada mówimy hokej, a kiedy pomyślimy Włochy mówimy… PIZZA! I właśnie o rzeczonej pizzy i klasycznej włoskiej kuchni posłuchacie w kolejnym odcinku "Makaronu Na Uszy"!

Patrząc na wiszący na ścianie kalendarz raczej nie znajdziecie w nim zapisanego święta, które z pozoru błahe, uroczyście obchodzone jest przez wiele tysięcy ludzi na całym świecie. Jeżeli pomyśleliście w tym momencie o Międzynarodowym Dniu Kopania Rowów albo o Świętach Bożego Narodzenia to wyprowadzę was z błędu. Chodzi oczywiście o światowy Dzień Pizzy! 

To przypadające na dziewiątego stycznia święto we Włoszech jest traktowane dość szczególnie. Wszystkiemu sprzyja oczywista, wszechogarniająca społeczeństwo miłość do pizzy. Z tej okazji i ja dałem się ponieść trójkątnemu szaleństwu i specjalnie z tej okazji odwiedziłem jedną z tradycyjnie włoskich restauracji, tutaj w Maceracie.

 Jeżeli chcielibyście się dowiedzieć czym charakteryzuje się pizza przygotowywana w środkowej części Italii albo jak ugotować makaron al dente to nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić was do słuchania dziesiątego już odcinka „Makaronu Na Uszy”. Jak
zawsze w co drugi wtorek o 17:45.

Szymon Majchrzak, Ciao!

Małe postscriptum: Ponieważ zupełnie nieoczekiwanie dotarliśmy do okrągłego,dziesiątego odcinka serii to z tej okazji pozwolę sobie przypomnieć, że „Makaron Na Uszy” to cykl materiałów realizowanych z samego serca Włoch podczas erasmusowej przygody. Przebywając w Maceracie, w co drugi wtorek o 17:45 nadaje o Italii, Erasmusie czy samym studiowaniu. Do usłyszenia już za dwa tygodnie! 

Ta strona wykorzystuje cookies tylko do analizy odwiedzin. Nie przechowujemy żadnych danych personalnych. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystywanie cookies, możesz je zablokować w ustawieniach swojej przeglądarki.

OK