Dziś wracają gastronomia, zakłady fryzjerskie i kosmetyczne oraz kolejne obiekty sportowe
KATEGORIA: Poznań
Dziś zaczyna się trzeci etap odmrażania gospodarki kraju. Tym razem do częściowego działania wrócą gastronomia, zakłady fryzjerskie i kosmetyczne oraz kolejne obiekty sportowe. Więcej pasażerów będzie mogło podróżować komunikacją publiczną.
Usługi gastronomiczne – przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy – będą mogły być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu jak i na wynos. Zamówienia w restauracji kelnerzy będą przynosić do stolików na tacach. Restauratorzy muszą zapewnić bezkontaktowe wydawanie posiłków na wynos. Ze stolików znikną przyprawy, serwetki i elementy dekoracji. Odległość między stolikami będzie wynosić 1,5 metra. Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji powinny się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień) oraz przy wyjściu z toalet. Do właścicieli lokali gastronomicznych należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Kucharze oraz kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po zakończeniu obsługi gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.
W salonach fryzjerskich powinna obowiązywać zasada: 1 fryzjer z zestawem czystych narzędzi dla 1 klienta. Wymagane jest też zachowanie 2 m odległości między stanowiskami pracy i pracownikami. Dla bezpieczeństwa klientów fryzjerzy są zobowiązani do noszenia rękawiczek, maseczek, a nawet gogli i przyłbic przy wykonywaniu usług. Muszą stosować odzież ochronną lub dedykowaną odzież roboczą. W salonach mogą być przyjmowane tylko osoby zdrowe i niebędące w kwarantannie lub pod nadzorem epidemicznym. Obsługa jest zobligowana do serwowania napoi wyłącznie w opakowaniach jednorazowych, oczyszczania każdej dotykanej powierzchni kilka razy w ciągu dnia pracy i zabezpieczania oraz dezynfekcji urządzeń i mebli zabiegowych po każdym kliencie. Klienci powinni umawiać wizytę przez internet lub telefon, zachować bezpieczną odległość 2 m, mijając się z innymi osobami w salonie, nosić jednorazowe maseczki i rękawiczki i dokonywać płatności w sposób bezkontaktowy. Restrykcyjne zasady bezpieczeństwa obowiązują w salonach kosmetycznych.
Dziś otwarte zostaną też kolejne obiekty, gdzie będzie można prowadzić zajęcia w halach oraz treningi z udziałem większej liczby osób na zewnątrz. Reprezentanci kraju będą mogli przygotowywać się m.in. na torze kolarskim w Pruszkowie, torze do kajakarstwa górskiego w Krakowie, w centrum pływackim w Łodzi, torze regatowym w Bydgoszczy oraz centrum żeglarskim w Gdańsku. Dla uprawiających sport rekreacyjnie otwarte zostaną boiska wielofunkcyjne - Orliki, tory łucznicze, wrotkarskie, skateparki, tory gokartowe, otwarte tory kolarskie (w tym do kolarstwa górskiego), obiekty do paintballu, korty tenisowe, pola golfowe, ponadto infrastruktura do uprawiania sportów motorowych i lotniczych, a także skocznie narciarskie. Na otwartych obiektach sportowych będzie mogło przebywać do 14 osób plus dwójka trenerów, z wyłączeniem obsługi. Jeszcze większe grupy mogą być wpuszczane na pełnowymiarowe boiska do piłki nożnej, rugby, hokeja na trawie, futbolu amerykańskiego i baseballu - łącznie 26 osób, w tym 22 zawodników. W zależności od wielkości hali będzie mogło na niej trenować od 12 (plus trener) do 32 osób (plus trójka trenerów).
W komunikacji miejskiej i publicznej będzie mogło znajdować się 30% osób, które normalnie mogłyby wejść do pojazdu. Chodzi zarówno o miejsca siedzące, jak i stojące.
Źródło: Ministerstwo Rozwoju / PAP
fot. Deposit Photos
Usługi gastronomiczne – przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy – będą mogły być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu jak i na wynos. Zamówienia w restauracji kelnerzy będą przynosić do stolików na tacach. Restauratorzy muszą zapewnić bezkontaktowe wydawanie posiłków na wynos. Ze stolików znikną przyprawy, serwetki i elementy dekoracji. Odległość między stolikami będzie wynosić 1,5 metra. Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji powinny się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień) oraz przy wyjściu z toalet. Do właścicieli lokali gastronomicznych należy ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Kucharze oraz kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po zakończeniu obsługi gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.
W salonach fryzjerskich powinna obowiązywać zasada: 1 fryzjer z zestawem czystych narzędzi dla 1 klienta. Wymagane jest też zachowanie 2 m odległości między stanowiskami pracy i pracownikami. Dla bezpieczeństwa klientów fryzjerzy są zobowiązani do noszenia rękawiczek, maseczek, a nawet gogli i przyłbic przy wykonywaniu usług. Muszą stosować odzież ochronną lub dedykowaną odzież roboczą. W salonach mogą być przyjmowane tylko osoby zdrowe i niebędące w kwarantannie lub pod nadzorem epidemicznym. Obsługa jest zobligowana do serwowania napoi wyłącznie w opakowaniach jednorazowych, oczyszczania każdej dotykanej powierzchni kilka razy w ciągu dnia pracy i zabezpieczania oraz dezynfekcji urządzeń i mebli zabiegowych po każdym kliencie. Klienci powinni umawiać wizytę przez internet lub telefon, zachować bezpieczną odległość 2 m, mijając się z innymi osobami w salonie, nosić jednorazowe maseczki i rękawiczki i dokonywać płatności w sposób bezkontaktowy. Restrykcyjne zasady bezpieczeństwa obowiązują w salonach kosmetycznych.
Dziś otwarte zostaną też kolejne obiekty, gdzie będzie można prowadzić zajęcia w halach oraz treningi z udziałem większej liczby osób na zewnątrz. Reprezentanci kraju będą mogli przygotowywać się m.in. na torze kolarskim w Pruszkowie, torze do kajakarstwa górskiego w Krakowie, w centrum pływackim w Łodzi, torze regatowym w Bydgoszczy oraz centrum żeglarskim w Gdańsku. Dla uprawiających sport rekreacyjnie otwarte zostaną boiska wielofunkcyjne - Orliki, tory łucznicze, wrotkarskie, skateparki, tory gokartowe, otwarte tory kolarskie (w tym do kolarstwa górskiego), obiekty do paintballu, korty tenisowe, pola golfowe, ponadto infrastruktura do uprawiania sportów motorowych i lotniczych, a także skocznie narciarskie. Na otwartych obiektach sportowych będzie mogło przebywać do 14 osób plus dwójka trenerów, z wyłączeniem obsługi. Jeszcze większe grupy mogą być wpuszczane na pełnowymiarowe boiska do piłki nożnej, rugby, hokeja na trawie, futbolu amerykańskiego i baseballu - łącznie 26 osób, w tym 22 zawodników. W zależności od wielkości hali będzie mogło na niej trenować od 12 (plus trener) do 32 osób (plus trójka trenerów).
W komunikacji miejskiej i publicznej będzie mogło znajdować się 30% osób, które normalnie mogłyby wejść do pojazdu. Chodzi zarówno o miejsca siedzące, jak i stojące.
Źródło: Ministerstwo Rozwoju / PAP
fot. Deposit Photos